За колежа

    Колежът по туризъм – това е учебното заведение, това са преподавателите, които винаги ще имат място в сърцето ми. Благодарение на тях аз посещавах лекциите с желание и интерес. Атмосферата, която цари в Колежа по туризъм – Варна, не може да се сравни с нито едно учебно заведение. Най-големият плюс е практиката за студентите. Именно това беше причината да кандидатствам в колежа. Благодарение на тази практика имах възможността да обиколя цяла България и да придобия практически умения и опит в бъдещата ми професия. Това не се предлага в нито един друг колеж или университет.
    Незаменими и за съжаление неповторими години, това не може да се опише, трябва да се изживее и го пожелавам на всеки студент. Оставам с най-добри чувства, тъй като там намерих едни от най-добрите си приятели, и там разбрах, че мога да получа знания, преподадени с любов.
 
     Силвена Радулова, випуск 2006
 
    Само който е работил с хора може да знае колко комплексна, отговорна и трудна работа е това. Особено когато става въпрос за работа с чужденци - без добра езикова подготовка може да се очакват и комични, и/или трагични резултати. Два чужди езика са добър арсенал, за да печелиш повече пари, а и за почивка зад граница са си от полза. Случихме на преподаватели, които се абстрахираха от (все още) детските ни прояви и търпеливо ни учеха, че туби (to be) означава не само съдове за съхранение на течности, но пък и че  буквата „я” на изток от нас означавала „аз”.
    Освен че изучавахме чужди езици, усвоявахме тънкостите на сервиза и забъркването на коктейли (един от най-приятните начини да направиш добро впечатление на гадже) се налагаше да се изучават и много други предмети, за да можем да сме наясно с това, какви са технологиите за приготвяне на кулинарна продукция, изготвена от продукти, съобразени със стокознанието, за да може маркетингът на хотелиерството и ресторантьорството да бъде съобразен с икономиката и организацията на туризма. Колеги, внимавайте с практическите занимания по дегустация на алкохол и барманство! Завършете часа! Като оставим шегата на страна, освен веселбите си имаше доста учене, но си струваше. Подготовката от колежа, съчетана с базовата практика, ни помогна да се реализираме в България и зад граница, на кораби, в елитни заведения, собствен бизнес и да можем спокойно да гледаме семействата си. Като казахме семейства, някои от нас срещнаха половинката си в колежа. Естествено, сега не всички работим по специалността си от следването, но наученото ни помага в каквато и да е сфера от живота и работата ни.
    Започнало със съчетаването на море с учене, преживяването, наречено Колеж по туризъм, ни даде професия, опит и приятелства за цял живот. Затова му благодарим!

    Константин Тимарев, випуск 2000


    Тези толкова бързо изминали 3 години ме карат сега, само мислейки за това, да усещам сърцето си толкова силно. Колко смело се впуснах в това пътешествие. Открих нови пътища, които доразвиха чувството ми за отговорност – към природата, към моята родина, доразвиха амбицията ми да ги опозная. А тези наши кратки и не чак толкова кратки пътешествия ни направиха по-зрели, по-емоционални и по-жадни за нови преживявания. Те ни сплотиха и откриха пътища за приятелства, които не са само спомен, а продължават и ще продължават да живеят.
    Връзката, която изградихме с преподавателите ни, бе не по-малко силна. Не изброявам имена от уважение към всички, които положиха усилия заради нас, към всички, които се стараеха, ядосваха и радваха с нас, и ни научиха  да сме някои повече, други по-малко отговорни към себе си. Не мога да избера спомен, който да споделя. Приказката наречена "Колеж по туризъм" е колкото кратка, толкова и изпълнена с такива, затова само споделям моето вълнение от този миг. От спомен за спомена. И тайничко се надявам някой ден и моите деца да споделят и преживеят това предизвикателство наречено "Колеж по туризъм – Варна".

    Ивета Пенчева, випуск 2006


     Занятията не бяха само време прекарано зад чиновете, а едно приключение.
    И може би се питате защо да избера Колежа по туризъм? Тук имахме възможност да приложим наученото и на практика. Учението не беше само часове, прекарани с учебници и научна литература. Ние бяхме и екскурзоводи, и аниматори. Времето, прекарано с преподаватели и студенти, ни сближи, споделяхме и имахме много хубави моменти заедно! Безброй са случките за да ги опиша, но споменът е един!
    Вече завършила, аз имам един чудесен старт в живота! Искам да благодаря от сърце на целия колектив на Колеж по туризъм – Варна и да им пожелая да съхранят този дух и професионализъм!

    Галина Скачкова, випуск 2007